Route Barrée

Tanker om en lukket vej og en åben dør

Jeg besøgte for et par år siden Pyrenæerne for at opleve de legendariske bjerge som benyttes i cykelløbet Tour de France. Jeg havde især glædet mig til det smukke bjerg Col d’Aubisque. Her er en enestående vej med en ubeskrivelig udsigt. Over flere kilometer er vejen en hylde hugget ind i bjergsiden. Desværre havde vinteren været hård ved vejene. Jordskred og sneskred havde gjort flere veje ufremkommelige. Col d’Aubisque var lukket. Route Barrée!

Jeg har oplevet flere lukkede veje i mit liv; senest i maj 2020 hvor jeg uden varsel blev fyret som præst ved Købnerkirken. Til arbejdet var en tjenestebolig, hvilket betød at jeg med ét både mistede både mit arbejde og mit hjem gennem 12 år. Jeg flyttede tre uger senere. Den vej, jeg havde planlagt at følge, blev lukket. Route barrée!

Når en vej lukker, så opstår der krise og udfordringerne står i kø: Skal jeg slå igen? Skal jeg flygte? Findes der en udvej? Hvilken vej kan jeg nu følge?
Når en vej lukkes, så er det tid til at græde, men ikke for længe, for det er vigtigt også at gøre noget. Det første er at arbejde med sine følelser for at kunne reagere hensigtsmæssigt og det næste er at tage initiativ til at se efter nye muligheder.

Min erfaring er at når vejen er lukket, så kan der findes andre veje! Min erfaring er også, at det kræver hårdt arbejde at komme videre. Det er fx nødvendigt at håndtere svære følelser som vrede, sorg, tab og det er hårdt arbejde. Det er ubehageligt at miste muligheden for de frie valg. Så er det vigtigt at bevæge sig og lede efter steder, hvor der kan opstå nye muligheder og nye frie valg.

Selv når vi føler os svigtet og dårlig behandlet af mennesker, så svigter Gud os aldrig! Det er både min tro og min erfaring af selv i de vanskeligste øjeblikke, der er Gud for at hjælpe. I dag er det nytår og jeg ser tilbage på 2020 og årets vejspærringer. Og alligevel blev det et år hvor jeg kastede mig i armene på nye muligheder: Jeg fik nyt arbejde i Kløvermarkskirken i Holbæk og Marianne og jeg blev gift og fik et et skønt hus og nyt hjem i Asnæs. Jeg fik mit tredje barnebarn og Vejle Boldklub rykkede op i Superligaen! Jo jo…
I dag står jeg foran en åben dør og jeg går med glæde og forventning i gang med 2021.

Asnæs den 1. januar 2021 

Facebooktwittermail

2 meninger om “Route Barrée”

  1. Og her i Holbæk sad vi nogen, der fik svar på bøn. Selv havde jeg ikke tænkt på dig, som en mulighed. Du havde jo din kirke med liv, du delte på Facebook og så pludselig åbnede der sig denne vidunderlige mulighed. Min første reaktion var, Gud er stor! Tror vi er mange, der takker Gud for den vejspærring, du mødte, men det må ha været forfærdelig hårdt at gå igennem.
    Tak for dig ❤️

  2. Kære Jan! Har med stor interesse og indlevelse læst din beskrivelse her, og den gør et stort indtryk. Ikke helt ny, for noget lignende har du allerede luftet for flere måneder siden. Du får det hele fortalt på en både accepterende, opbyggende, forsonende og fremadskuende måde. Tak for det! Meget langt hen ad vejen kan jeg følge dig i mine (vore oplevelser) og vi glæder os på både dine og Holbæk menigheds vegne. En dag kommer vi forbi kirken i Holbæk, hvor jeg har været masser af gange med gode oplevelser til følge. kh ibs

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *