AFSTAND

Prædiken juleaften 2020

I sidste uge blev året ord fundet: Samfundssind. Det er et godt ord og vi er ikke i tvivl om hvorfor det ord blev valgt netop i år. Men mange andre ord kunne være valgt: Hvad med ’hjælpepakke’ eller ’smittetryk’ eller ’testcenter’ eller ’mundbind’? Bare for at nævne nogle af årets mest markante ord. Men de kloge folk der har valgt årets ord har nok tænkt, det bare ikke skulle være et af de ord som vi kun forbinder med noget negativt. Det forstår jeg godt.

Jeg har også valgt et årets ord. Et ord der er forbundet med det mest karakteristiske ved 2020. Det er ordet ’afstand’. Alting har i snart et år handlet om ’afstand’. Jeg husker et pressemøde fredag den 6. marts hvor statsministeren sagde, at nu skulle vi holde afstand, ikke give hånd eller knus. Fem dage senere kom så den helt store nedlukning, hvor der for alvor blev skabt afstand mellem os.

Siden har vi levet med mindst en meters afstand og forskellige former for begrænsninger i hvor mange vi må være sammen til alt muligt. Alle kan fortælle om hvordan afstand har været virkelighed i lang tid. Og det er blevet meget tydeligt for mig, at det ikke en måde at leve livet på. Vi lever i en krisesituation med afstand til de fleste. Corina smitter og uden vaccine så er den eneste måde at undgå sygdommen på desværre at holde afstand. Så vi holder afstand og vi lider under det. Ingen berøring og fællesskab er begrænset.

Vi skal holde fast i håbet om at det snart bliver bedre, at vi igen kan give knusere og igen kan mødes frit. Og så skal vi finde håb i den erfaring at selv over store afstande så kan vi finde sammen. Sådan som vi kender verden i dag, sådan var det også dengang på Jesus’ tid: Selv over store afstanden så filtres begivenhederne ind i hinanden:

1. afstand. Hvor langt er der til Rom – verdens hovedstad, hvor verdens mest magtfulde mand Kejser Augustus regerer? Kejseren sendte en ordre ud i hele det kæmpe Romerrige om at der skulle holdes en fol­ketælling. Det er enorme afstande, der er i det rige og især fordi der ingen fly og hurtige tog eller biler var dengang. 10.000 vis af soldater og embedsmænd skal bevæge sig over store afstande for at Kejseren kan få sin vilje og få talt alle menneskene.

Hvor stor afstand tror I der er mellem Betlehem og Rom: 4069 km ifølge google Maps. Det vil med hestevogn varer 17 døgn uden pause! Men de store afstande hindrer ikke tingene i at ske. Hele verden bliver sat i bevægelse. Kejseren får sin folketælling og han får styr på hvor mange der er til at betale skat til ham.

2. afstand. Hvor langt er der til Nazaret hvor Josef og Maria bor? Kejsernes folketælling betød at de skulle møde op i Betlehem for at lade sig skrive på Kejserens liste. Og ved I hvad afstanden er fra Nazaret til Betlehem? Der er 174 km ifølge Google Maps og det tager i dag 2 timer og 36 min. i bil. Men Josef skulle gå og Maria der var gravid, skulle med og hun sad på et æsel. Og det har formodentligt taget mindst en uges tid dengang.

Men lige dér, efter en uges hoppen op og ned, fødte Maria sin søn. Det skete i en stald i god afstand fra trængslen i byen hvor der ikke var plads til dem på kroen.

3. afstand. Hvor langt er der til Bagdad? Der ovre østpå boede nogle mystiske astrologer. De havde set en ny stjerne på himlen og mente at den var tegn på at en ny konge var født. De ville se kongen.

Nu ved vi at dengang var det heller ikke let at rejse og da slet ikke over så store afstande. Bagdad? Ved I hvor langt der er mellem Bagdad og Betlehem? Ifølge Google Maps 1.117 km. gennem en ørken. Vi ved ikke hvordan de rejste, men hvis nu vi siger kameler, sådan som vi har lært beretningen at kende, så har det uden pauser taget ca. 110 timer. Hvis vi antager at de ikke kan sove på kamelen og også går ud fra at kameler har brug for pauser, så har den rejse nok taget en måneds tid. Det var så vigtigt for dem at de på trods af den store afstand begav sig afsted. De fulgte stjernen og de kunne vel ikke engang på forhånd vide hvor lang afstand der var til der hvor de ville hen.

4. afstand. Hvor langt er der til Ægypten? Juleevangeliet slutter som det begyndte – hos en magtfuld hersker Herodes – den lokale konge i jødernes land. Han vidste så ikke lige noget om den der nyfødte konge. Han var ellers tæt på. Der er kort afstand mellem Jerusalem og Betlehem. Kun 9 km. På trods af den korte afstand så skulle Herodes ingen steder, men han sendte soldater afsted til Betlehem for at slå alle drenge under 2 år ihjel. For kongen ville ikke have nogen ny konge til at konkurrere med ham om magten. Og sådan ender juleevangeliet med at Maria og Josef og deres nyfødte dreng må flygte, rejse endnu længere for at redde drengens liv: Til Egypten 720 km ifølge Google Maps. Ca. 500 km var gennem ørken. Sikkert flere måneders rejse for den lille familie der kun havde et æsel til at hjælpe dem med at overkomme den lange afstand.

5. afstand. Hvor langt er der mellem dig og mig?
Sådan er Bibelens julehistorie fuld af afstande. Vi hører om afstande mellem Rom og Bagdad og mellem Egypten og Nazaret og ja, den slags geografiske afstande, og dem kan vi sagtens overkomme. Men i dag kan afstanden mellem dig og mig virke endnu mere uoverkommelig end 1000 vis af kilometer, når vi holder afstand for ikke at blive smittet. Hvordan skal vi holde ud at leve med afstand måske mange måneder endnu?

6. afstand. Hvor langt er der mellem himmel og jord?
Der er en afstand mere i juleevangeliet som skal nævnes: Det er afstanden mellem himmel og jord. Ligesom alle de andre afstande i juleevangeliet så bliver også den afstand overkommet. Der er en handlekraftig Gud som sætter sin vilje igennem og sender os Jesus vores frelser. Han kommer fra himlen og bliver født på jord. Hvor langt er der fra himmel til jord? Her kan Google Maps ikke hjælpe med svar. Uendelig, måske? Eller er det bare en lille gåtur? Uanset så er afstanden stor, men Gud overvinder den afstand og kommer til os gennem barnet i stalden i Betlehem.

Sådan vil Gud også hjælpe os i dag med at overvinde alle afstanden der er mellem os. Gud viste gennem julens begivenheder at han overvinder selv den afstand der er mellem himmel og jord. Lad os da tror på at Gud hjælper os i al den afstand som er vores erfaring i dag.

Gud sagde engang til folket på Moses’ tid: I skal hverken rejse op til himlen eller om på den anden side af jorden… for Guds ord er i jeres mund og jeres hjerte. (5. Mosebog 30,12-13) Det gælder stadig: Der er ingen afstand mellem dig og det Gud siger: Guds ord er i din mund og i dit hjerte. Hold fast i det.

Hvad mon årets ord bliver næste år: Fællesskab, nærhed, ømhed…?

Prædiken forberedt til den aflyste julegudstjeneste i Kløvermarkskirken 24. december 2020
Facebooktwittermail