På den anden side

Prædiken i Købnerkirken 5. april 2020

Jesus siger: »I skal ikke være bange. Tro på Gud, og tro på mig. I min fars hus er der mange værelser – ellers ville jeg ikke have sagt at jeg tager af sted for at gøre klar til jer. Når jeg har gjort det, kommer jeg tilbage og henter jer, for I skal være der hvor jeg er. I kender vejen til det sted hvor jeg skal hen.« »Men Herre, vi ved ikke hvor du skal hen,« sagde Thomas. »Hvordan kan vi så kende vejen?« Jesus svarede: »Jeg er vejen, sandheden og livet. Ingen kommer til min far uden om mig. Når I kender mig, kender I også min far, og fra nu af kender I ham og har set ham.«
(Johannes Evangeliet kap. 14 vers 1-7, fra Bibelen2020)

Alle siger det lige nu: ’På den anden side’. En gang sagde vi ’hav en god dag’ eller bare ’hej’. Nu siger vi ’Vi ses på den anden side’. Det vi mener er ’på den anden side af Coronakrisen’. Udtrykket ’på den anden side’ er velkendt og brugt på utallige måder fx i titler på film og bøger og som sangtitel. Fx i Ozzy Osbournes sang fra 1995 ’See You On The Other Side’ der lige nu er blevet mere aktuel end vi bryder os om:

‘Stemmer, 1000 stemmer hvisker
at tiden er forbi nu for valg.
Gyldne dage går over.
Jeg ser dig ikke selv om mine øjne er vidtåbne.
Når jeg ser dig, vil jeg se dig på den anden side.’

Vores statsminister Mette Frederiksen fortæller hvad der måske skal ske ’på den anden side af påske’ og vi fyldes med både angst og håb. For når vi forestiller os ’den anden side’ så virker det som et helt andet liv, som noget vi ikke kender, og som fylder vildt meget i vores tanker og drømme.     

I Bibelen finder vi også begrebet ’på den anden side,’ og på forskellige måder.
Gud hjælper Israels folk over på den anden side af Det Røde Hav og senere går de tørskoet gennem Jordanfloden ind i det land Gud havde lovet dem.
Jesus oplever også at der sker noget på den anden side. Fx på den anden side af Genesaret Sø, Kedronbækken og Jordanfloden. Hver gang Jesus tager over til den anden side, så sker der ting og sager. På den anden side af Jordanfloden møder Jesus Johannes Døberen og bliver døbt. På den anden side af Genesaret Sø giver Jesus mad til tusindvis af mennesker og på den anden side af Kedronbækken ligger Gethsemane Have hvor Jesus bliver forrådt og arresteret.

Det er ikke underligt, at vi også bruger udtrykket ’på den anden side’ som betegnelse for det som sker efter døden. Vi tror og håber, at der på den anden side af dette liv også er et liv sammen med Gud og sammen med de kære der er døde før os. Jesus forklarer os, at han selv er taget afsted (til den anden side) for at gøre klar til os. Derefter vil han komme tilbage og hente os, for at vi også kan være der, hvor han er, i sin fars hus, hjemme hos Gud.

Lige nu er der mennesker som dør af COVID-19 og flere som er syge og endnu flere som er bange for hvordan det skal gå. Jesus siger: »I skal ikke være bange. Tro på Gud, og tro på mig«. Jeg vælger at tro på at Jesus taler sandt! Jeg vælger at tro på at han opstod påskemorgen og dermed gjorde mit liv stærkere end den død som truer os alle.

Vi ses på en anden side! Ja, det gør vi. Vi ses på den anden side af Corona krisen og på den anden side af det liv vi kender. Og så sker der ting og sager og det bliver godt igen! Det ved jeg fordi jeg holder fokus på Jesus, det han sagde, det han gjorde og det som skete med ham. Jesus siger: »Jeg er vejen, sandheden og livet.« Så uanset hvad der er på den anden side af påske og på den anden side af livet, så følger jeg Jesus, for så ved jeg at der venter noget godt … på den anden side.

Prædiken fra onlinegudstjeneste fra Købnerkirken den 5. april 2020
- Se hele gudstjenesten her...

Facebooktwittermail