UNDERLIG

David Bowie 8. januar 1947 – 10. januar 2016
David Bowie 8. januar 1947 – 10. januar 2016

Jeg lyttede ikke til David Bowie da jeg var ung. Han var for underlig. Jeg lyttede til musik der handlede om kærlighed eller politik. Det var almindeligt. David Bowie sang om identitet, underbevidsthed og livet på andre planeter. Det var underligt! Og sangene lød som om han kom fra en fremmed planet, og sådan ville han også gerne have, at det så ud. Han kaldte sit orkester ’Spiders From Mars’ (Edderkopper fra Mars) – Underligt! Mens andre kunstnere var optaget af at forandre verden, så eksperimenterede David Bowie med at lave om på sig selv: Sit køn, sin tro, sin livsstil, sit udseende.

Da David Bowie døde 10. januar 2016 ryddede det forsider og sendeflader i alverdens medier. Det var helt vildt. Det var et uventet dødsfald, men også en uventet reaktion fra den verden Bowie forlod. Præsidenter og konger, ’gud og hver mand’ havde noget at sige. Lemming effekten på de sociale medier udeblev heller ikke: Alle kunne fortælle hvor kede af det de var, og hvor meget David Bowie betød for dem. Underligt! Hvorfor rykker det så meget i os alle, at en som David Bowie er død?

Dawid Bowie fra ‘Aladdin Sane’ 1973
Dawid Bowie fra ‘Aladdin Sane’ 1973

David Bowie var underlig og ville gerne være det. Han sagde: ”Jeg er hverken profet eller stenaldermand, jeg er dødelig, men har supermand potentiale. Jeg har altid haft et oprørsk behov for at være noget mere end et menneske!
Når en kunstner så markant og underholdende fortæller at han gerne vil den store forandring, så gør det indtryk. Hvem vil ikke gerne opleve en stor forandring i sit liv, være noget mere, noget andet, noget bedre? Når en kunstner som David Bowie beskriver vores ønsker og længsler om et andet liv, ja så er vi med.

Bibelens beretninger er også fyldt med mennesker der vil noget andet: De undertrykte vil have magt, de fattige vil være rige, de syge vil være raske, de fordrevne ønsker et hjem. Sådan har menneskelivet altid været. Bibelens svar på David Bowie hedder også David, nemlig Kong David, der nævnes som forfatter til de fleste sange i Det Gamle Testamente. Her får den også alt hvad den kan trække, om menneskers higen efter at blive ’supermand’ eller bare noget bedre end livet her og nu: ”Min sjæl fortæres af længsel. Mit hjerte og min krop råber efter den levende Gud.” synger Kong David og beder om alt muligt, som bare skal være anderledes. (Salme 84)

Men i en anden sang (Salme 139) synger Kong David at han er glad for at være den han er: ”Herre, du kender mig, på lang afstand er du klar over min tanke; alle mine veje er du fortrolig med. Det var dig, der dannede mine nyrer, du flettede mig sammen i min mors liv. Jeg takker dig, fordi jeg er underfuldt skabt!

Jeg er overbevist om at de fleste af os faktisk synes, at vi selv er ret specielle. Også uanset vi er tilfredse med vores liv eller ej. Og det er ikke så underligt, for der findes ingen kopier. Ethvert menneske er en original. Der er kun én David Bowie og der er kun én som dig. Du skal tro på, at det allerbedste er netop at være dig. Underligt og vidunderligt! Tro på at Gud har skabt dig til netop at være… dig! Så kan du synge med på Davids sang i Bibelen: ”Tak Herre, fordi jeg er underfuldt skabt!”

Artiklen trykt i 'NYT fra Købnerkirken' Februar 2016 i anledning af David Bowies død d. 10. januar 2016

Facebooktwittermail