WE WILL RISE AGAIN

Prædiken påskedag 2020

Efter sabbatten, da solen var ved at stå op søndag morgen, den første dag i ugen, tog Maria Magdalene og den anden Maria ud for at se til graven. Pludselig kom der et kraftigt jordskælv, og en af Guds engle steg ned fra himlen, gik hen og rullede stenen væk fra graven og satte sig på den. Englen glimtede som lyn, og dens tøj var hvidt som sne. Vagterne rystede af skræk og faldt om på jorden som om de var døde. Så sagde englen til kvinderne:
»I skal ikke være bange. Jeg ved I leder efter Jesus, der lige er blevet korsfæstet. Han er ikke her. Han er stået op fra de døde som han sagde han ville. Kom og se hvor han har ligget. Og skynd jer så hen til hans disciple og sig til dem at han er stået op fra de døde og er gået i forvejen til Galilæa, hvor I skal møde ham. Nu har jeg sagt det der skal siges.«
Kvinderne skyndte sig af sted. De var fulde af både frygt og glæde og løb hen for at fortælle det hele til disciplene.

– Mattæus Evangeliet kap. 28.1-8 (Bibelen2020)

1.
Jeg har besøgt Nepal en del gange og jeg har blandt andet oplevet landet efter det voldsomme jordskælv i 2015 hvor 8.000 mennesker omkom og to millioner blev hjemløse. I alt 8 millioner mennesker blev berørt af katastrofen.
Jeg så et land i undtagelsestilstand. Og som om jordskælvet ikke var slemt nok, så oplevede jeg også under et besøg i Nepal året efter, at Indien lukkede sin grænse til Nepal, hvilket betød et øjeblikkeligt stop af import af alle slags varer. Næsten al import til Nepal sker via lastbiler over grænsen fra Indien. Så der blev øjeblikkelig knaphed på gas og benzin og restauranter lukkede og gaderne lå øde hen.
I de svære år 2015 og 2016 fik befolkningen i Nepal et nyt slogan: WE WILL RISE AGAIN! Vi vil rejse os igen. Vi har håb, vi har tro: We will rise again. Det blev trykt på bannere og T-shirts og det blev malet som graffiti overalt.

Budskab fra Nepal efter jordskælvet i 2015

2.
I dag er det ikke kun i Nepal men i hele verden vi oplever en katastrofe. Coronakrisen, sygdom der indtil nu har kostet langt over 100.000 menneskeliv.
Hele lande er lukket ned. Nogle steder er der udgangsforbud. Restauranter og biografer er tomme. Skoler lukket, arbejdspladser forsvinder og ingenting er som det plejer.
Lad os derfor overtager det opløftende slogan fra Nepal: We will rise again. Den tro og det håb skal bringe os videre. Troen på at vi får vores samfund og vores hverdag tilbage. Vi vil rejse os igen.

3.
Det er påskedag og vi fejrer at Jesus opstod fra døden. Hans liv blev ødelagt, han blev henrettet som en forbryder. Hans liv endte som en katastrofe. ’I will rise again’ sagde han – og sådan fortæller Bibelens beretninger at det skete:
Henrettet fredag og søndag morgen stod han op. Der var nogle kvinder der gik ud på kirkegården – tidligt om morgenen to dage efter at Jesus blev begravet. Da de nærmede sig graven så de at stenen foran graven VAR VÆK. Sådan en grav står jo ikke bare åben, så de blev bange, da de så at liget var væk. I stedet sidder der en levende ung mand derinde i graven. Og han siger til dem: »I skal ikke være bange. I leder efter Jesus, der lige er blevet korsfæstet. Han er stået op fra de døde som han sagde han ville.”

”I skal ikke være bange!” – Dét budskab har du brug for at høre i dag: Du skal ikke være bange. Kvinderne ved den tomme grav havde brug for at høre det. Allerede inden de kom til kirkegården var de langt nede. De sørgede og de var bange for fremtiden. Deres ven Jesus var død. Det var gået meget hurtigt og det havde været forfærdeligt. Og i sådan en situation så gør det bare ondt værre at se den tomme grav – Jesus er væk, både den Jesus de kendte, han døde, – og nu også liget. ’Han er ikke her’, får de at vide.

4.
Jeg tror deres mareridt var ligesom en drøm jeg havde forleden nat. Jeg drømte at jeg gik på Amagerbrogade og der var mange mennesker, alle undgik hinanden, som vi nu skal – mindst to meter. Så lige pludselig som på et usynligt og uhørligt signal, så begyndte alle folk på Amagerbrogade at løbe hen imod mig – med åbne arme, og jeg fik det ene knus og kys efter det andet fra en masse mennesker jeg ikke kendte. Forfærdeligt – og så vågnede jeg med krampe i benet.

Nej, det er da ikke forfærdeligt med knus og kys. Der er ikke noget jeg hellere vil end at få kys og kram. Det er jo dét vi mangler, dét vi længes efter. Men i en smittefarlig verden skal vi ikke komme for tæt på hinanden. Så min drøm endte som et mareridt.
Der var ikke noget kvinderne på kirkegården hellere ville, end at få deres ven Jesus levende tilbage. Men da de så den tomme grav var det et mareridt. De var bange, fulde af frygt, for hvad var der sket og hvad nu?

5.
Ja, hvad betyder det, påstanden om at Jesus opstod fra døden. Et budskab der i sin kerne beskriver noget som ikke kan lade sig gøre: En død der bliver levende. Hør hvordan Paulus i Bibelen har forklaret det:

”… nu er det faktisk sådan, at Kristus er stået op fra de døde – som den første. Alle mennesker skal dø … men takket være Kristus kan de også få livet igen.” (1. Korintherbrev 15,20-21)

Påstanden om Jesus’ opstandelse er et budskab til alle os der skal dø, at vi også får livet igen! Jeg vælger at tro på det ret bogstaveligt og i alle mulige overførte betydninger: Ja, jeg tror, at når jeg død, så skal jeg leve igen hjemme hos Gud. Og jeg tror, at al sygdom, død og ødelæggelse skal stoppes og at vi vil få livet igen. Ja, jeg tror at efter Corona-krisen så vil vi få livet igen. Et liv med knus og kys og nærvær og glæde.

6.
Vores statsminister har sagt, at vi ikke skal regne med at få vores hverdag tilbage. Men jeg tror på Jesus’ opstandelse og derfor tror jeg på at alt bliver godt igen – på den anden side, på den anden side af alverdens kriser og selv på den anden side af døden. Jeg tror at mit mareridt om de mange kys og knus på Amagerbrogade skal forvandles til den drøm jeg vil se gå i opfyldelse.
Så på denne påskedag skal du prøve at gribe det ubegribelige at livet sejrer over døden og kærligheden er stærkere end døden. Tro på at det får konkret betydning i dit liv lige nu.  

7.
’Kun de faldne rejser sig igen!’ synger Signe Svendsen i sangen ’Hjerteløse Hjerter.’ Troen på den opstandne Jesus giver netop den energi der skal til for at vi kan rejse os igen. I en tid, hvor det er som om vi alle ligger ned og alt er lagt ned, er det fantastisk at vi kan tro på den urealistiske fortælling om Jesus’ opstandelse. Ja, vi vil rejse os igen, ligesom Jesus gjorde. Så hold fast i håbet – på trods af de dårlige nyheder i alle medier og politikernes og experternes dystre forudsigelser.
Det kunne jo ikke ske, at den døde blev levende igen. Men tror du på at han gjorde det, så betyder det at ingen sygdom, ingen død, ingen ondskab og selv ikke en Coronakrise kan gøre det af med dig. Da Jesus opstod viste Gud, at livet er stærkere end hvad vores forstand og vores erfaring fortæller os.
At tro på Jesus’ opstandelse er imod alle ods at håbe på, at det umulige også kan ske i vores liv. We will rise again!

Jan Kornholt
- prædiken online gudstjeneste fra Købnerkirken påskedag d. 12. april 2020 

Facebooktwittermail