Bare lige

Prædiken i Kløvermarkskirken 30. juli 2023

Jeg fik Seidelins oversættelse af det nye testamente i julegave 1974. Den kom hurtigt i brug: Ved en ungdomsgudstjeneste skulle jeg læse fra den. Min gode ven Raymond instruerede mig i hvad jeg skulle læse. Han tog Bibelen og med sin fede kuglepen markerede han, hvor jeg skulle læse – herfra og dertil og så understregede han de vigtige ord, som jeg skulle særligt lægge tryk på.

Jeg blev sur fordi han ’ødelagde’ min nye Bibel. Men jeg har tilgivet ham. Faktisk er denne historie blevet min yndlingshistorie i Bibelen. Hvorfor? Jo, for der skal så lidt til for at Jesus kan forvandle et menneskes liv. Kvinden tænker… hvis jeg bare lige… så kan jeg blive rask. Hør bare:

Bag ham gik der en kvinde der havde haft menstruation uafbrudt i tolv år. Hun nåede hen til Jesus og rørte ved kanten af hans kappe. »Hvis bare lige jeg kan komme til at røre ved hans kappe,« tænkte hun ved sig selv, »så vil jeg blive rask.«
Jesus vendte sig om og fik øje på hende. »Du skal ikke være ked af det. Din tro har reddet dig.« Og fra det øjeblik var hun helbredt. (Mattæusevangeliet 9,20-22, Bibelen2020)

Her ser I min datter, Sofie, hun var ansat som leder i Café Julius – en NGO-café knyttet til Købnerkirken. (Gennem cafeens arbejde formidlede vi på 5 år en kvart million kr. til hjælpeprojekter primært i Nepal).

En eftermiddag i 20215 havde vi rigtig travlt. Cafeens skulle åbnes og det krævede hver dag forarbejde med indkøb, madlavning og klargøring. Og denne dag også et stort støtte-arrangement om aftenen med koncert og nepalesisk middag. Der var travlhed, stress og uro.

Jeg prøvede at opmuntre Sofie. ’For det skulle jo nok gå alt sammen’. Og der var nogle konkrete problemer som skulle løses, og det gav mig mulighed for at vise mig som ’løsningsorienteret’ – så jeg sagde: ”Det er jo bare lige… ” og så fulgte mit gode forslag. Hvortil Sofie svarede: ”Far, der findes ikke noget ’bare lige.”

Der findes ikke noget ”bare lige”! Danske sprogeksperter er enige med Sofie. Seniorforsker Eva Skafte skriver:

– ‘Bare’ og ‘ lige’ må være nogle af de mest misbrugte ord i det danske sprog. Ordenes betydning peger på noget der hører til i småtingsafdelingen, men tit hører man dem brugt om alt muligt der er tidskrævende, svært, uoverskueligt og omstændeligt. Det gælder både ‘ bare’, ‘ lige’ og ‘ bare lige’.
Når familiens yngste datter grædende fortæller at de andre driller, kan man gøre det værre ved at sige ‘ du skal bare lige sige noget til dem’. Det er jo netop det hun ikke kan. Når man beklager sig til veninden over at man ikke kan læse pdf-filer på computeren, fortæller hun beredvilligt at man ‘bare lige’ skal downloade den seneste version af Acrobat Reader. Men det er jo det man ikke kan, ellers ville man have gjort det. Når ens venner fortæller at de har købt et dejligt hus – der skal bare lige flyttes et par vægge og installeres et nyt køkken – så ved man udmærket at de trøster sig selv med ‘bare lige’. De ved jo godt at det vil blive omfattende og slemt.

Der findes ikke noget ’bare lige.’ – Eller gør der? Historien i Bibelen fortæller om en kronisk syg kvinde. Hun har lidt at menstruation uafbrudt i 12 år. Hun er sikkert enig med Sofie: Der findes ikke noget ’bare lige’. For så havde hendes situation for længst set anderledes ud. En kvinde med bødninger er i det samfund uren, og derfor udstødt af de raskes samfund. Hun havde levet i isolation i 12 år.

Og så hører hun, at Jesus er på vej, og hun vover sig frem. Hun gør alt for at de ikke skal lægge mærke til hende. Det er livsfarligt for hende at opholde sig her, blandt de raske. Bliver hun opdaget, risikerer hun at bliver stenet ihjel. Men hun har alt at vinde, og hun tænker, at hvis bare lige jeg rører ved hans kappe, så kan jeg blive rask.  

Og ulykken sker: Hun bliver opdaget. Taget på fersk gerning – en uren kvinde på åben gade, der griber fat i en travl mands kappe. Stort drama! Men, det vi hører, er de gode nyheder om, at det nytter noget at kommer til Jesus for at få hjælp. Han lader sig standse: “Jesus vendte sig om og fik øje på hende!” Og han siger: »Du skal ikke være ked af det. Din tro har reddet dig.« Og fra det øjeblik var hun helbredt.

Hvad var det den syge kvinde tænkte inden hun gik hen til Jesus? Hvis jeg bare lige… For snart 50 år siden ødelagde min ven Raymond min nye Bibel med kraftige understregninger. Men siden har understregningerne været en prædiken for mig, og det budskab jeg har prøvet at formidle som præst.

Budskabet i dag er, at der findes et ’bare lige.’ Kvinden har ret: Hun skulle bare lige… det var nok, når det drejer sig om Jesus. Det er ikke selve det at røre hans kappe, der reddede hende. Men det var hendes tro, hendes indstilling, hendes overbevisning om at Jesus kunne hjælpe.

Sådan er troen så vigtig. Og troen er ikke en præstation – den er ikke knyttet til bestemte handlinger som automatisk giver dig, hvad du ønsker. Troen er en tanke, det er en indstilling, det er en længsel, et håb så du tænker hvis bare lige… ja, så stopper Jesus op og får øje på dig.

Der skal næsten ingenting til for at få hans opmærksomhed og hele Himmelens velsignelse. Du kan føle det, som om alt håb er ude og du tænker ’det klarer jeg ikke.’ Men husk, at så længe der er håb er der liv. Og håb er hvad den kronisk syge kvinde viser, da hun nærmer sig Jesus og tænker: ”Hvis jeg bare lige…”

Vi mennesker oplever alle sammen død og ulykke og vi føler os fortabte. Og vi kan reelt være fortabte. Vores mulighed er da at stole på at Jesus kan hjælpe. Vi skal bare huske, at vores virkelighed er den, at Jesus ikke altid giver os det vi beder om. Det kan være vi stadig skal kæmpe med vores smerte og vores problemer. For Jesus er ikke en julemand der giver os, hvad vi ønsker.

Men min erfaring er, at I enhver situation, så kan han hjælpe, måske med at bære byrden eller give et liv og en glæde og en mening der langt overgår mine problemer og undtagelsesvis kan miraklet ske, at han fjerner mit problem.

Så jeg sørger for at mit hjerte og mine tanker er rettet mod Jesus, så jeg har troen og håbet. Hvis jeg bare lige… vil det og håber det, så får Jesus øje på mig og redder mig.

Prædiken holdt ved min afskedsgudstjeneste i Kløvermarkskirken, Holbæk 30. juli 2023. Side opdateret 15. august 2023
Facebooktwittermail