Har du set en dæmon?

Har du set en dæmon for nylig? Nej, det er nok ikke et begreb mange af os benytter til hverdag. Men du kender det jo godt: Vi kan dæmonisere andre og vi kan kalde noget for dæmonisk, så en fornemmelse af begrebet har vi da.

Begrebet optræder første gang i verdenshistorien da den græske filosof Sokrates 400 år før Kristus fortæller om en daimonion. Han forklarer begrebet som en slags Gud der advarer mod farlige situationer. Fint nok, sådan en kunne vi godt bruge. Men sidenhen blev en dæmon defineret som en ond ånd, et åndeligt væsen der arbejder for Guds modstander Satan / Djævelen. Og sådan var det da Jesus levede på jorden.

Da havde man det grundsyn på tilværelsen at det er en åndelig kamp mellem det gode og det onde – mellem Gud og Satan – og man forklarede det sådan at de begge havde en masse åndelige væsener til at hjælpe sig: ’Dæmoner’ blev fællesbetegnelsen på de onde ånder, der hjalp Satan og engle var navnet på Guds gode medarbejdere.

Måske lyder det som et lidt forældet verdensbillede, hvad tænker du? Det er et faktum at netop det verdensbillede danner baggrund for en masse nutidige fortællinger. Bøger, spil, film om den åndelige kamp mellem det gode og det onde. Krige der udkæmpes af en hær af ENGLE OG DÆMONER. Nå, men hør så lige her hvordan Jesus ordner en dæmon:

Engang drev Jesus en dæmon ud der havde gjort en mand stum. Så snart dæmonen havde forladt manden, kunne han tale igen, og det undrede folk sig højlydt over. Men nogle af dem sagde: »Når han kan drive dæ­moner ud, er det bare fordi han får hjælp af Beelzebul, dæmonernes fyr­ste.« Andre ville udfordre ham og forlangte at han gav dem et bevis på at han var sendt af Gud.
Men Jesus gennemskuede dem og sagde: »Hvis der er borgerkrig i et land, bliver det ødelagt, og den ene familie overfal­der den anden. Hvis Satan bekæmper sig selv hvorfor er hans rige her så stadigvæk? I siger jo at jeg får hjælp af Beelzebul til at drive dæmoner ud. Men hvis det er rigtigt, hvem hjælper så jeres egne folk når de gør det? Lad dem afgøre om I har ret. Men hvis det nu er Gud der hjælper mig med at uddrive dæmoner, så er det jo tegn på, at det er Gud, der har magten.«

(Lukas Evangeliet 11,14-20 Bibelen 2020)

Jeg er ikke så vant til her i kirken at tale om dæmoner. Så helt tryg er er jeg ikke. Og jeg tror heller ikke I er så vant til at høre om dæmoner. – Hvis vi hjælper hinanden, så kommer vi nok igennem det. I de kirker jeg kender bedst, der mener man typisk at det at snakke om dæmoner enten er for outreret eller bare gammeldags.

I tidens løb er der jo sket det, at bibelens beretninger om dæmoner og dæmonuddrivelser har fået nye forklaringer. Videnskab og fornuft har til sidst gjort det overflødigt at snakke om dæmoner! Vi er jo blevet klogere med tiden. I dag ved vi at meget af det man i gamle dage kaldte for dæmoner i virkeligheden, var noget andet:
Når man dengang for 2000 år siden så et menneske med krampe og fråde om munden, så sagde man, at det var en dæmon. I dag ved vi, det var epilepsi.
Når man dengang mødte et menneske med flere personligheder, så kaldte man det en dæmon eller flere dæmoner. I dag ved vi at det var en sygdom, som hedder skizofreni.

Vi er blevet klogere. Alting har fået en naturlig forklaring og vi løser problemer med terapi og medicin og myndighedsgodkendte behandlingsformer. Så hvad skal vi med dæmonuddrivelse? Vi har jo psykologer og læger og hospitaler.

Vi har vel ikke problemer med … dæmoner. Men det havde Jesus. Jesus havde problemer med dæmonerne. Og hvad skal vi så mene om det – Jesus som dæmonuddriver? For Jesus var dæmonerne ikke bare symboler eller primitive forklaringer på ukendte sygdomme. Jesus stødte på dæmoner igen og igen, og de var nogle værre sataner! Bogstaveligt talt. Og det var ikke nok at trække på skuldrene og sige “HA, I findes slet ikke!” Nej, de skulle bekæmpes, skulle de – og det gjorde han så. En regulær åndelig kamp hvor Jesus som Guds søn kæmper mod det onde. Skal vi afvise det som pjat og en forældet form for religiøsitet?

Dæmon betyder ”ond ånd” og når vi mærker efter, så er det onde jo også noget vi i vores oplyste samfund kender til i dag. Vi kender til at være grebet af det onde – bundet af kræfter som skaber angst og mørke i vores liv og andres liv. Dæmoner er en åndelig virkelighed – en ond magt, som kan få indflydelse og magt over mennesker.

Vi kan forstå det sådan, at en dæmon er enhver magt, der gør os ufrie og bange og som får os til at gøre det onde. Og vi er alle i risiko for at blive grebet af det onde. Det kan ske i form af fx overtro, egoisme, grådighed, magtsyge, behagesyge, ludomani, narkomani. Jeg tror, at grupper af mennesker kan blive besat af det onde: En familie, en egn, et land ja et helt folk. Vi kan blive manipuleret af løgne som vi ender med at tro på.  

En af tidens mægtigste dæmoner er konspirationsteorier der ødelægger vores evne til at skelne mellem løgn og sandhed. Millioner af mennesker siger at TRUMP vandt præsidentvalget i USA. Millioner af mennesker er sikre på at Coronavirus ikke findes og at der er mikrochips i Corona vaccinen. For millioner af mennesker er det et faktum at der findes en ’deep state’ – en international sammensværgelse af venstreorienterede politikere og forretningsfolk der styrer verden.

Det kan føre til stor ondskab når løgn bliver til sandhed. Når fx mennesker der er besat af en løgn, er villige til at ofre deres liv i terroraktioner. Dæmoner er desværre ikke bare et gammeldags begreb, men lever i værste velgående og truer mennesker med at bliver bundet til den ondes magt.

MEN ind i den verden, dér kommer Jesus med gode nyheder: Han kom til verden for at finde og fange og besejre alt ondt, så vi kan blive frie. Lige så sikkert jeg tror, det onde kan sætte sig på os, lige så sikkert tror jeg, at der hvor Jesus er, der må det onde give slip. Jeg tror på det onde, som en åndelig realitet, men jeg tror på at Jesus kan overvinde alt ondt!

Hvad tænker du selv? Jeg vil gerne opfordre dig til at tænke sådan her, at Jesus er her for at vinde over alt det onde – og tænk sådan at hvis bare du tror det, så vil han også hjælpe dig i din kamp mod det som er ondt. Selv om tanken om og oplevelsen af det onde kan virke truende, så er der ikke noget at være bange for.

Guds plan er at befri dig fra det onde! Så der er ikke noget at frygte når du følger Jesus og holder dig til ham. Frygt ikke – tro kun!

Jesus er Guds hemmelige våben som Bibelen afslører for os. Han er vores superhelt. Hans død og opstandelse viser at Gud har besejret det onde. Det betyder, at du nu kvit og frit kan kaste dig ud i livet i tro på at det gode vil sejre! Det er fantastisk.

Alt det gode kommer fra Gud. Og det gode er det stærkeste, Jesus siger: “… hvis det nu er Gud der hjælper mig med at uddrive dæmoner, så er det tegn på at Gud har magten.” Det er min tro. Jeg tror at Jesus bekæmper det onde. Han driver det ud af menneskers liv. Og når han gør det, så viser det at Gud hjælper og at Gud har magten. Du har ikke noget at frygte.

Facebooktwittermail

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *