Lykken

Jesus siger »Jeg er den gode hyrde. Den gode hyrde vil sætte sit liv på spil for fårene. Mine får lytter til min stemme; jeg kender dem, og de følger mig. Jeg giver dem evigt liv, og de vil aldrig nogensinde dø. Ingen skal rive dem ud af min hånd. Det som min far har givet mig, er større end alt andet, og ingen kan rive det ud af hans hænder.«
(Johannes Evangeliet kapitel 10 vers 11, 28 og 29)

Det vigtigste for et menneske er at være lykkelig. Det er videnskabeligt bevis. ’Jeg vil bare være lykkelig,’ siger vi, og vi mener det! Problemet er bare, at det kan være svært at vide hvad lykken er og endnu sværere at opnå det. Hvad er lykken for dig? Ved du hvordan du bliver lykkelig? Der er nok ingen tvivl om at lykken for de fleste lige nu vil være at al Coronasmitte forsvinder og at hverdagen bliver normal igen. Men hvad var så lykken for to måneder siden og hvad vil det være om et år?

Da jeg var ung var lykken at få den dejligste pige, en motorcykel og et godt job (= god løn). Da jeg blev voksen, var lykken at få et godt ægteskab, glade børn og gode venner. I perioder har lykken været at få ny bil, at rejse og gå til koncert med Bob Dylan. I dag er lykken at være glad for mit arbejde, gøre andre glade, have glade børnebørn og et godt helbred.    

Jeg tænker selv at lykken må være det at kunne vælge: Skal jeg ringe til en ven? Skal jeg tage blomster med hjem? Skal jeg købe en is eller lave en kop kaffe og hvor skal jeg holde sommerferie i år. Lykken er et liv i frihed med mange valg, så jeg kan gøre, som jeg har lyst. Fordi der er kærlighed nok, venskab nok, penge nok, sundhed nok, mad nok, arbejde nok osv. Hvis det er rigtigt, så må vi være ret ulykkelige lige nu, hvor friheden er begrænset på grund af risiko for Coronasmitte.

Ifølge ordbogen er lykke ’en følelse af dyb glæde over – og stor tilfredshed med den (livs)situation man befinder sig i.’ Jeg tror derfor, at lykken er mere end ting og sager og penge. Og det må handle om andet og mere end at kunne gøre som jeg har lyst til. Det må handle om selve livets mening, om fred, håb, fællesskab, kærlighed.

’Jeg er den gode hyrde’, siger Jesus. Og hvad har nu det med lykke at gøre? Jo, pointen er, at vi ikke kan finde lykken uden en hyrde! Måske er det svært at begribe den gamle sammenligning, at vi er som fårene og Jesus er hyrden. Men der er et vigtigt budskab i den sammenligning. Fåreracen ville for længst have været uddød, hvis ikke der før de elektriske indhegningers tid havde været hyrder. Hyrder der forsvarede fårene mod vilde dyr og kunne rense sår og helbrede skader. Hyrder der sørgede for vand og græs og sørgede for, at dyrene ikke løb væk.

Det samme afhængighedsforhold skal der være mellem dig og Jesus: Han er som den gode hyrde, der vil hjælpe dig – og det uanset du har lyst til at rende din vej, fordi naboens græs er grønnere, og du tror lykken venter ved næste hjørne. Lykken er ikke at kunne gøre som det passer os. Lykken er derimod at leve sammen med en, som vil tage sig af mig.

Vi er er ikke mere frie uden en hyrde! Hvis vi vil være vores egen herre – være vores egen hyrde – så er vi for alvor fortabte – afhængig af vores egen viden og præstation!  Det rigtige liv er at vælge at leve i afhængighed til Jesus, den gode hyrde. Han siger: ”Mine får lytter til min stemme; jeg kender dem, og de følger mig. Jeg giver dem evigt liv, og de vil aldrig nogensinde dø. Ingen skal rive dem ud af min hånd”.

Uanset Coronavirus truer mig og regeringens retningslinjer isolerer mig, så er der hjælp og frihed at finde hos Jesus. Og sådan var det også for to måneder siden og sådan er det næste år. Lykken som du selv jager er lunefuld, der vil altid være begrænsninger og modstand. Men den lykke du finder i fællesskab med Jesus den holder og ingen kan rive dig ud af hans hånd.

Prædiken fra online-gudstjenesten fra Købnerkirken d. 26. april 2020.
Se hele gudstjenesten her...

Facebooktwittermail