Hvem er inde i julemanden?

Nikolas på 4 år havde været med sin mormor til julefest i kirken. En af den traditionelle slags fester med dans om træet, æbleskiver, konkurrencer og julegodter overrakt af selveste julemanden. Da Nikolas kom hjem, sagde han til sin mor: ”Det var slet ikke julemanden, der kom, det var bare Jesus, der var klædt ud!” Nikolas er en klog dreng og denne dag havde han fået fat i to sandheder: Julemanden er bare en, der er klædt ud, og i kirken der kan du forvente at møder Jesus.

Jesus ved du hvor du har
Og alligevel er det jo nok sådan at Nikolas fik blandet det lidt sammen. Vi kendte ham, der var indeni julemanden, og det var ikke Jesus. Og hvad med Jesus, han klæder sig ikke ud, nej tværtimod: Jesus ved vi, hvor vi har! Han er altid den samme. Guds søn klædte sig ikke ud som menneske, han var menneske. Derfor: Jesus ved du, hvor du har, nemlig helt tæt på dig, lige så tæt som et menneske kan være på et andet menneske.

Jesus kommer tæt på
Mennesker kan sidde tæt og røre hinanden og komme hinanden ved, ja måske endda elske hinanden. Og faktisk kan Jesus komme tættere på end det. Han er Gud selv helt inde på livet af dig. Han er årsagen til dit liv, han har skabt dig og kender dig derfor inde bag alle facader, helt derinde hvor følelsen, tanken og underbevidstheden er. Gud kender dig bedre, end du kender dig selv, og alligevel vil han kendes ved dig og elske dig, som du er. Jesus ved vi, hvor du har, altid tæt inde på livet af dig for at vise dig Guds kærlighed.

Jesus afslører det tomme
Nikolas mente, han havde afsløret julemanden: ”Det var bare Jesus, der var klædt ud!” Det har julemanden godt af! Alt det overfladiske og forlorne skal afsløres for at forhindre mennesker i at fortabe sig i overtro og tomme værdier. Men endnu vigtigere er det at få øje på Jesus. At kende Jesus og at følge Jesus er den bedste kur mod det tomme og det overfladiske. Nå du lever med Jesus så bliver det afslører både hvad der er tomt og hvad der giver mening.

Jesus er i kirken
Jesus ved du, hvor du har: Du kan møde ham i kirken. Han er let genkendelig. Du møder ham i bøn og sang og i Bibelen og i prædikenen, i dåb og nadver og i fællesskabet. Du kan mærke, at han er der, for Guds Helligånd gør Jesus nærværende. Selvfølgelig kan du nemt undgå at møde Jesus: Du kan blive væk fra kirken, eller du kan komme og nøjes med at fokusere på det overfladiske. Gør ligesom Nikolas, kom i kirke og forvent at møde Jesus.

Jesus er i din hverdag
Jesus ved du, hvor du har: Du møder ham også i din hverdag. Han er let genkendelig. Du møder ham i dine medmennesker. Når du møder andres hjælpsomhed, overbærenhed og kærlighed, så er det Guds Helligånd, som gør Jesus mærkbar i dit liv. Omvendt oplever du også, at Jesus er der, når du tør vise kærlighed til andre og hjælpe andre! Du kan sagtens undgå at møde Jesus: Du kan nøjes med at tænke på dig selv og dine egne behov, og du kan drukne dig i meningsløs underholdning. Gør i stedet som Nikolas på 4 år: Kast dig ud i livet med den indstilling, at du forventer at Jesus skal være der, så vil du også opdage, at han er der!

Kærlig hilsen
Jan Kornholt

Facebooktwittermail