Han tog min frygt fra mig

Prædiken fra Købnerkirken 22. marts 2020

”Jeg vil synge for Gud til alle tider,
altid vil jeg synge med glæde om ham.
Jeg vil synge for Gud,
så de svage glæder sig!
Hyld Herren med mig,
sammen vil vi fejre ham!
Jeg søgte Gud, og han svarede mig,
han tog min frygt fra mig.
Folk, som ser ham, lyser af glæde,
deres ansigter har intet at skjule.
En hjælpeløs mand råbte, og Gud hørte ham,
han hjalp ham med hans sorg.
Guds engel passer på dem, der tror på Gud”

Fra Bibelen: Salme 34,1-8 (Bibelen 2020)

Jeg elsker den sang: ‘10.000 Reasons /Bless the Lord.’ Til min kones bisættelse for snart to år siden valgte jeg, at vi skulle synge den som fællessang. Jeg var ulykkelig, fortabt. Jeg frygtede at miste troen, miste mit arbejde, miste forstanden. Mit liv passede til beskrivelse i sangens sidste vers: ’On that day when my strength is failing. The end draws near, and my time has come.”

Hvorfor jeg elsker sangen? Jo foruden den formidable melodi så er budskabet, at du skal synge med glæde om Gud til alle tider også i de tider hvor det gør ondt og du intet magter. Det er let at synge for Gud og hylde ham i de gode tider, når alting syntes let. Men det er også rigtigt at synge med glæde om Gud i de svære tider.

Vi synger ikke bare til Gud om det vi ser eller det Gud gør eller ikke gør. Men vi synger til Gud på grund af den han er: Gud er vores skaber, vores frelser, han er begyndelsen og enden, Gud er kærlighed! Og Gud er den samme både i gode og dårlige tider. Når vi bliver ved med at synge for Gud så vil den uforanderlige Gud gennem vores tro og vores tilbedelse forandre os og forandre vores verden. Det tro jeg på, og jeg har oplevet at det er sandt. Jeg mistede ikke troen, mit arbejdet eller min forstand: Da jeg var længst nede, kunne jeg stadig synge for Gud og jeg mærkede hvordan glæden gradvist blev større end min sorg og kærligheden stærkere end det onde jeg havde oplevet!

”Jeg vil synge for Gud til alle tider,
altid vil jeg synge med glæde om ham.
Jeg vil synge for Gud,
så de svage glæder sig!”

Med rette føler vi os svage lige nu. Vi frygter Coronavirus og de konsekvenser sygdommen får for vores verden. Vi føler os bange og magtesløse. De gode nyheder er at det netop er i vores afmagt Guds kraft vil udfolde sig. Og det mærker jeg tydeligt når jeg i mørke tider synger og hylde Gud for den han er! Når du er svag, så syng for Gud, og du vil finde styrke og glæde.

”Jeg søgte Gud, og han svarede mig,
han tog min frygt fra mig.”

Frygt er en ’følelse knyttet til oplevet eller forventet fare’. Lige kommer vores frygt mest til udtryk i det spørgsmål som er umuligt at svare på: ’Hvad nu hvis…?’ Vi oplever Coronavirus som en oplevet eller forventet fare og de følelser som er knyttet til vores mange ubesvarede spørgsmål til fremtiden, holder os vågne om natten og utrygge om dagen. Hvad nu hvis?  

Det er et vilkår, at lige nu må vi leve med uvisheden. Men vi behøver ikke leve med frygten. Der meget du kan gøre:

  • Stol på vores politikere og myndigheder og følg deres retningslinjer.
  • Vis hensyn til andre og være hjælpsom. Vi kalder det næstekærlighed!
  • Syng for Gud, søg Gud, og han vil svare dig og tage din frygt fra dig!  

Der vil altid være mere end 10.000 grunde til at søge Gud, synge for Gud, hylde ham! De tusindvis af mareridt vi kan forestille os – hvad nu hvis? – dem kan du lægge frem for Gud. Stol på at Gud vil svare dig og tage din frygt fra dig.

Prædiken fra onlinegudstjenesten 22. marts 2020 fra Købnerkirken
Se hele gudstjenesten her...

Facebooktwittermail